Loading...

HOW SIDERIT GIN IS MADE

Gin is een sterke drank, verkregen door distillatie van een vergist graan, waaraan tijdens het distillatieproces kruiden en specerijen zijn toegevoegd. Distillatie Gin is een sterke drank gemaakt van neutrale alcohol geproduceerd in een ‘Continious Still’. Neutrale graanalcohol (meestal op basis van tarwe) wordt gedistilleerd tot 96%. Dan wordt het aangelengd met water tot het ideale alcoholpercentage van 60%, waaraan de kruiden en specerijen worden toegevoegd en gedistilleerd. Door de smaken mee te distilleren komen de essentiële oliën hiervan vrij.

Bij de distillatie wordt alleen het beste en meest pure van het distillaat gebruikt. Het ‘hart’ van het distillaat wordt door een juiste timing gescheiden van de kop en de staart, de mindere delen. Er ontstaat een pure, intense smaak en aroma. Bij de Siderit is het hart afscheiden van de kop en de staart niet nodig gezien men distilleert in een glazen distillatiekolom! Voor de botteling wordt de gin aangelengd met mineraal- of gedemineraliseerd water tot het gewenste alcoholpercentage.

Vooraleer de distillatie begint wordt de neutrale alcohol met water versneden tot zo’n 60% Vol. Alc, de ideale sterkte voor distillatie. De planten en kruiden worden toegevoegd, soms tot 24 uur vooraf, en de distillatie begint. Het principe is dat de essentiële oliën uit de planten en kruiden in de alcohol worden geïnfuseerd. Zij mengen zich dan met de alcoholdamp die tijdens de distillatie naar boven stijgt. Elke etherische olie komt vrij op zijn eigen unieke punt. Eerst komen de meest vluchtige: citroen- en sinaasappelschillen, dan jenever, koriander, lis en engelwortel.